Franse pruimentaart

De Franse pruimentaart, één van mijn favoriete taarten. In een vakantie ben ik bij mijn oma gaan bakken. Elke keer zoeken we iets wat nét weer een tikkeltje moeilijker is. Wij zijn gaan rond neuzen en kwamen in een van mijn oma's oude boeken dit recept tegen.

We gave it a try! En maar goed ook, want dit is een verrukkelijke taart! Super feestelijk en vrolijk. Voor een verjaardag is deze taart perfect!

Bereiding van de taart

Kneed de 250 g bloem, het bakpoeder, een snufje zout, 2 zakjes vanillesuiker, de zure room en 175 g boter in stukjes met de mixer en daarna met de handen glad. Dek het deeg af en zet het deeg ongv 10 minuten in de koelkast.

Meng 150 g bloem, 75 g suiker, 1 zakje vanillesuiker, de kaneel en 100 g boter in stukjes eerst met de mixer en dan kort met de handen tot een kruimeldeeg. 

Verdeel het deeg (met de zure room) in drie. Vervolgens bestuif je het deeg met bloem en rol je het uit over de bodem van de springvorm en prik in de bodem met een vork zodat er geen belletjes onder het deeg ontstaan. Verdeel 1/3 van het kruimeldeeg en strooi dit over de bodem en bak het geheel 15-20 min (elektrisch: 200 graden - hetelucht: 175 graden). Herhaal dit nog een keer. Bij het bakken van de laatste bodem snij je 12 stukken zodra hij uit de oven komt. Zo is het deeg nog warm en makkelijker te besnijden. 

Bestrijk 2 bodems met pruimenjam. Leg voor gebruik het pakje monchou buiten de koelkast zodat het zacht is en zodra je het mixt met de slagroom er minder klonten zullen zijn. Klop de slagroom samen met de monchou, Doe de slagroom in een spuitzak en spuit op de bodem 12-16 grote toefjes en in het midden kleine toefjes. Leg de in stukken taartbodem schuin op de toefjes. Zet de taart ongv 1 uur in de koelkast. Bestrooi de taart voor serveren met poedersuiker. 

Bereidingstijd: ca. 1 uur 

Baktijd per bodem: 15-20 min

Afkoeltijd: ca. 3 uur